Introductie in Nederland

In 2006 liet Guus Hiddink, toenmalig trainer van PSV, een padelbaan bouwen op de Herdgang, het trainingscentrum van de voetbalclub,
volgens overlevering op verzoek van Zuid-Amerikaanse spelers. Hoewel de baan niet voldeed aan de officiële eisen, diende het wel een belangrijk doel: plezier maken. De baan is nog aanwezig, is echter niet meer ingebruik

De eerste banen in Nederland werden in 2007 gebouwd in Vijfhuizen (T.C. De Nieuwe Brug) en Spijkenisse (M-Point Life Style Centre). De eerste verenigingen met meerdere banen kwamen in 2010 in Den Bosch (TPC Maaspoort) en Enschede (TEZ)

Vanaf 2014 werden er op steeds meer locaties banen aangelegd met in 2015 de eerste indoorlocatie in Rijswijk (La Playa).
Met een spectaculaire groei in de laatste jaren zijn er eind 2020 al circa 490 padelbanen op bijna 200 locaties beschikbaar.

Na de flinke toename van buitenbanen komen er nu steeds meer indooracommodaties bij en gaan clubs outdoorbanen voorzien van overkappingen. 

Veelgestelde vragen over padel

Padel is een racket- en balsport. Het wordt voornamelijk gespeeld met vier spelers, waarbij een bal, vergelijkbaar met een tennisbal, met een padelracket over een net moet worden gespeeld.

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander worden geslagen, zonder dat de bal eerst een van de muren raakt. Het doel is om te voorkomen dat de tegenstander(s) de bal terugspelen. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en daarna een van de muren. Dit zorgt voor langere rally's. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, omdat de bal altijd terug kan.

Padel wordt zowel recreatief als competitief beoefend. Padelspelers zijn over het algemeen lid van een padelclub, die dan meestal is aangesloten bij de KNLTB. De wereld padelfederatie; is de FIP, Federación International de Padel.

Padel is iets eenvoudiger te leren dan padel. Bij padel hoef je bijvoorbeeld niet bovenhands op te slaan, zoals bij tennis. Bovenhand opslaan is in het begin best moeilijk. Ook de basis slagen zijn niet heel technisch. Een top spin bal slaan is niet zo goed. Een slice bal bij padel, welke eenvoudiger is daarentegen, is makkelijker te slaan.
Er is al heel snel een rally, ook op lager niveau, waardoor padel direct een stuk leuker is om te spelen.

Daarom is padel niet moeilijker dan tennis.

Padel spelen kan op steeds meer plaatsen in Nederland.

De padelsport groeit steeds verder.

Op dit moment (halvewegen 2022) kan er al op meer dan 400 locaties en zijn er meer dan 1300 banen gerealiseerd. het aantal padelbanen groeit steeds harder.

Klik op onderstaande links om te zien waar je allemaal kan padellen.

Er is een overzicht met alle locaties en banen.

Er is ook een kaart van Nederland, waar alle banen op staan.

Dit heeft voornamelijk te maken, dat padel eenvoudig is aan te leren en te spelen. Ook in het begin zijn er leuke rally's.
Als je een uur padel hebt gespeeld, zijn er vele leuke rally's geweest. Dat is niet altijd het geval bij andere racketsporten.

Naast het geluid van de bal op de muur, hoor je mensen overal lachen.

Het is erg dynamisch en het doorspelen via de muur is een leuke uitdaging.

Het is bij jong en oud erg populair

Er zijn onder andere de volgende diverse verschillen tussen tennis en padel:

  • De banen is kleiner
  • Er is een (glazen) muur om de baan
  • Er wordt onderhands opgeslagen
  • Er wordt met een ander racket gespeeld
  • Er wordt (bijna) altijd dubbel gespeeld

Padel is een gezonde sport. Er komen niet veel blesures voor.

Kwa intensiteit ligt padel tussen squash en tennis in.

Omdat er veel sneller langere rally's zijn, ben je meer in beweging, wat weer goed is voor je gezondheid.

Begin 2023 heeft padelgids.nl berekend dat er ongeveer 230.000 mensen in Nederland padellen

Bij  padelgids.nl proberen we dit getal steeds beter te  berekenen.

We hebben alle locaties gevraagd hoeveel mensen er bij een centrum of vereniging padel spelen.

Dat aantal hebben gedeeld door het aantal banen op de betreffende locatie. Zo weten hoeveel mensen er per baan, padel spelen. Een gemiddelde dus. Halveweg 2022 wisten we van ongeveer 20 procent van de locaties het spelersaantal.

Op de padelgids.nl weten we precies hoeveel padelbanen er in Nederland zijn. We kunnen het gemiddelde per baan dus vermedigvuldigen met het aantal banen en zo komen we op het berekende aantal spelers uit.

Klik hier om de berekening te bekijken.

 

* Begin 2022 schatten we dat het ergens tussen de 120.000 en 130.000 mensen al kennis hebben gemaakt met de padelsport.

Padel wordt meestal in een dubbelvorm gespeeld.

Echter één tegen één, enkelspel,  kan ook. Dit kan op een normaal padelveld, bijvoorbeeld rechtdoor op één helft, of diaginaal op één helft. Het hele dubbelveld gebruiken, gebeurd meestal niet, omdat dit te groot is.

Er zijn in Nederland ook een aantal enkelbanen. Deze banen zijn smaller dan een gewone padelbaan. Een normale (dubbel) baan is 10x20 meter. Een enkel baan is 6x20 meter.

Op de padelgids.nl kan je precies zien waar je op een enkelbaan kan spelen. Klik hier voor het overzicht.

De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenspelers en mag daarna de metalen structuur niet raken, het glas of de muur wel. Een 'drop-opslag' (die 2x in het servicevak botst) is toegelaten. Net zoals bij tennis krijgt men 2 pogingen.

Opslaan doe je onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. De bal moet onder de middel (navel/heup hoogte) worden geraakt. 
De bal stuitert vervolgens in het diagonale service vak. na de stuiter in het service vak mag de bal niet tegen het hekwerk stuiteren. De bal is dan uit.
Serveren doe je onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. De bal moet onder de middel (navel/heup hoogte) worden geraakt. 
De bal stuitert vervolgens in het diagonale service vak. na de stuiter in het service vak mag de bal niet tegen het hekwerk stuiteren. De bal is dan uit.

Een punt scoor je in één van de volgende situaties:

  • Indien de tegenstander de bal uit slaat (rechtreeks uit de kooi of eerst tegen het glas of hek)
  • Indien de tegenstander de bal in het net slaat
  • De bal stuitert twee keer op het speelveld van de tegenstander
  • De bal stuitert op het speelveld van de tegenstander en gaat daarna uit de kooi of in het net (in het laatste geval stuitert de bal ook 2x in het eigen speelveld)
 De puntentelling bij padel is gelijk aan tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, bij 40-40 (deuce) moeten net als bij tennis twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Tegenwoordig wordt er ook met het golden point systeem gespeeld. Met dit systeem is het punt na deuce direct de game gewonnen. Het ontvangende team bepaald wie de bal ontvangt en dus aan welke kant er opgeslagen moet worden.

 Dat is het tegenovergestelde van padelarmoede

Je bent zo moe van het te veel spelen van padel, dat je even geen zin meer hebt. Huh kan dat? 

Nou nee, maar in sommige gevallen zou het kunnen. het komt niet zo vaak voor.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Padelmoe zou ook kunnen zijn dat je de moeder bent van een (jonge) padelspeler, die je dan overal heen moet brengen.