Wat is padel

Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Je speelt padel op een padelbaan van 10 × 20 meter, met daaromheen wanden van glas en hekwerk.


Padel speel je als dubbel, 2 tegen 2. In het midden is een net en de puntentelling komt overeen met die van tennis. Padel staat voor fun en sportiviteit. 

Inhoudsopgave

Historie

Padel is bedacht in Mexico, door Enrique Corcuera. Over het exacte jaartal lijkt twijfel te bestaan. Er wordt uitgegaan van het jaar 1969 maar er zijn ook berichten dat het al in 1962 zou zijn geweest.

In ieder geval is het verhaal dat de rijke zakenman een tennisbaan in zijn tuin wilde aanleggen maar dat daarvoor niet voldoende ruimte was en dat hij tegen een muur ging slaan. Vanwege frustatie over de ballen die alle kanten opvlogen werd er nog een muur om het veld heen gezet. Later werd er een net in het midden geplaatst en vervolgens lage muren aan de zijkanten. De eerste spelregels werden door zijn vrouw vastgelegd onder de benaming Paddle Corcuera (www.padelfip.com/rules/) en de eerste rackets waren gemaakt van hout.

 

De Spaanse prins Alfonso de Hohenlohe, vriend van Corcuera, introduceerde padel in 1970 in Spanje, de eerste baan werd in 1974 in Marbella aangelegd bij de eerste Europese padelclub. Vanuit Spanje werd de sport weer meegenomen naar Argentinië.

In 1991 werd de internationale padelbond FIP (Federación Internacional de Pádel) opgericht om de sport verder te ontwikkelen. Een belangrijk onderwerp daarbij was het samenvoegen van spelregels, aangezien er in Spanje en Argentinië verschillende regels golden. In 1992 werd het eerste WK georganiseerd met 11 deelnemende landen, Argentinië werd de eerste wereldkampioen. Het toernooi wordt sindsdien tweejaarlijks georganiseerd.

De sport is nu met name ver ontwikkeld op het Zuid-Amerikaanse continent en in veel landen in Europa zoals Portugal, Italië, Frankrijk maar inmiddels ook in België, Zweden en Nederland. Volgens de FIP wordt er eind 2020 in meer dan 90 landen padel beoefenen zijn er 43 landen lid van de FIP.

Veelgestelde vragen over padel

Padel is een racket- en balsport. Het wordt voornamelijk gespeeld met vier spelers, waarbij een bal, vergelijkbaar met een tennisbal, met een padelracket over een net moet worden gespeeld.

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander worden geslagen, zonder dat de bal eerst een van de muren raakt. Het doel is om te voorkomen dat de tegenstander(s) de bal terugspelen. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en daarna een van de muren. Dit zorgt voor langere rally's. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, omdat de bal altijd terug kan.

Padel wordt zowel recreatief als competitief beoefend. Padelspelers zijn over het algemeen lid van een padelclub, die dan meestal is aangesloten bij de KNLTB. De wereld padelfederatie; is de FIP, Federación International de Padel.

Padel is iets eenvoudiger te leren dan padel. Bij padel hoef je bijvoorbeeld niet bovenhands op te slaan, zoals bij tennis. Bovenhand opslaan is in het begin best moeilijk. Ook de basis slagen zijn niet heel technisch. Een top spin bal slaan is niet zo goed. Een slice bal bij padel, welke eenvoudiger is daarentegen, is makkelijker te slaan.
Er is al heel snel een rally, ook op lager niveau, waardoor padel direct een stuk leuker is om te spelen.

Daarom is padel niet moeilijker dan tennis.

Padel spelen kan op steeds meer plaatsen in Nederland.

De padelsport groeit steeds verder.

Op dit moment (halvewegen 2022) kan er al op meer dan 400 locaties en zijn er meer dan 1300 banen gerealiseerd. het aantal padelbanen groeit steeds harder.

Klik op onderstaande links om te zien waar je allemaal kan padellen.

Er is een overzicht met alle locaties en banen.

Er is ook een kaart van Nederland, waar alle banen op staan.

Dit heeft voornamelijk te maken, dat padel eenvoudig is aan te leren en te spelen. Ook in het begin zijn er leuke rally's.
Als je een uur padel hebt gespeeld, zijn er vele leuke rally's geweest. Dat is niet altijd het geval bij andere racketsporten.

Naast het geluid van de bal op de muur, hoor je mensen overal lachen.

Het is erg dynamisch en het doorspelen via de muur is een leuke uitdaging.

Het is bij jong en oud erg populair

Er zijn onder andere de volgende diverse verschillen tussen tennis en padel:

  • De banen is kleiner
  • Er is een (glazen) muur om de baan
  • Er wordt onderhands opgeslagen
  • Er wordt met een ander racket gespeeld
  • Er wordt (bijna) altijd dubbel gespeeld

Padel is een gezonde sport. Er komen niet veel blesures voor.

Kwa intensiteit ligt padel tussen squash en tennis in.

Omdat er veel sneller langere rally's zijn, ben je meer in beweging, wat weer goed is voor je gezondheid.

Begin 2023 heeft padelgids.nl berekend dat er ongeveer 230.000 mensen in Nederland padellen

Bij  padelgids.nl proberen we dit getal steeds beter te  berekenen.

We hebben alle locaties gevraagd hoeveel mensen er bij een centrum of vereniging padel spelen.

Dat aantal hebben gedeeld door het aantal banen op de betreffende locatie. Zo weten hoeveel mensen er per baan, padel spelen. Een gemiddelde dus. Halveweg 2022 wisten we van ongeveer 20 procent van de locaties het spelersaantal.

Op de padelgids.nl weten we precies hoeveel padelbanen er in Nederland zijn. We kunnen het gemiddelde per baan dus vermedigvuldigen met het aantal banen en zo komen we op het berekende aantal spelers uit.

Klik hier om de berekening te bekijken.

 

* Begin 2022 schatten we dat het ergens tussen de 120.000 en 130.000 mensen al kennis hebben gemaakt met de padelsport.

Padel wordt meestal in een dubbelvorm gespeeld.

Echter één tegen één, enkelspel,  kan ook. Dit kan op een normaal padelveld, bijvoorbeeld rechtdoor op één helft, of diaginaal op één helft. Het hele dubbelveld gebruiken, gebeurd meestal niet, omdat dit te groot is.

Er zijn in Nederland ook een aantal enkelbanen. Deze banen zijn smaller dan een gewone padelbaan. Een normale (dubbel) baan is 10x20 meter. Een enkel baan is 6x20 meter.

Op de padelgids.nl kan je precies zien waar je op een enkelbaan kan spelen. Klik hier voor het overzicht.

De bal moet rechtstreeks landen in het servicevak van de tegenspelers en mag daarna de metalen structuur niet raken, het glas of de muur wel. Een 'drop-opslag' (die 2x in het servicevak botst) is toegelaten. Net zoals bij tennis krijgt men 2 pogingen.

Opslaan doe je onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. De bal moet onder de middel (navel/heup hoogte) worden geraakt. 
De bal stuitert vervolgens in het diagonale service vak. na de stuiter in het service vak mag de bal niet tegen het hekwerk stuiteren. De bal is dan uit.
Serveren doe je onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. De bal moet onder de middel (navel/heup hoogte) worden geraakt. 
De bal stuitert vervolgens in het diagonale service vak. na de stuiter in het service vak mag de bal niet tegen het hekwerk stuiteren. De bal is dan uit.

Een punt scoor je in één van de volgende situaties:

  • Indien de tegenstander de bal uit slaat (rechtreeks uit de kooi of eerst tegen het glas of hek)
  • Indien de tegenstander de bal in het net slaat
  • De bal stuitert twee keer op het speelveld van de tegenstander
  • De bal stuitert op het speelveld van de tegenstander en gaat daarna uit de kooi of in het net (in het laatste geval stuitert de bal ook 2x in het eigen speelveld)
 De puntentelling bij padel is gelijk aan tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, bij 40-40 (deuce) moeten net als bij tennis twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Tegenwoordig wordt er ook met het golden point systeem gespeeld. Met dit systeem is het punt na deuce direct de game gewonnen. Het ontvangende team bepaald wie de bal ontvangt en dus aan welke kant er opgeslagen moet worden.

 Dat is het tegenovergestelde van padelarmoede

Je bent zo moe van het te veel spelen van padel, dat je even geen zin meer hebt. Huh kan dat? 

Nou nee, maar in sommige gevallen zou het kunnen. het komt niet zo vaak voor.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Padelmoe zou ook kunnen zijn dat je de moeder bent van een (jonge) padelspeler, die je dan overal heen moet brengen.