Padellen in de regen

Padellen in de regen

Lekker buiten padellen: opsnuiven van frisse lucht, het hebben van een fijn gevoel om buiten te zijn. Vaak is het ook goedkoper om buiten te padellen en zijn er veel meer banen in de buurt. Het enige wat vervelend kan zijn, is het weer. Zeker regen. Kun je überhaupt wel padellen in de regen? 

Het speelveld

Bij veel regen kan de baan glad worden, zeker als de mat niet goed onderhouden is. Dit verhoogt het risico op uitglijden en daarmee op blessures. Het gebruik van de wanden wordt ook anders, doordat de ballen minder goed terugspringen van de wand, zeker bij een aangesneden bal. Behalve bij het spelen van een harde contrapared  of contrabal (dat wil zeggen een bal zodanig tegen de achterwand slaan dat hij in een keer over het net op het speelveld van de tegenstander belandt): dan schiet hij met een enorme vaart van de achterwand af.

De ballen

Padelballen nemen water op, zowel van de regen maar ook van de natte vloer. De ballen gaan dan pluizen. Bovendien worden ze door de wateropname zwaarder. Deze factoren geven een ander stuitgedrag van de ballen. De stuit op de grond wordt lager. En als de natte bal tegen de wand stuit, heeft hij weinig rebound maar glibbert hij eraf. 

Het racket

Door regen kan het racket uit je hand glijden. Gelukkig heb je dan nog het veiligheidsbandje, maar het speelt niet lekker met een natte grip. Bovendien zijn de rackets niet gemaakt voor ons natte weer. Het materiaal (zacht schuim of EVA-rubber) is niet goed bestand tegen de regen, en zal op den duur zijn veerkracht verliezen.

Het spel

Sommige mensen (de diehards) ervaren de regen als een extra uitdaging. De baan wordt gladder, de bal minder voorspelbaar. Dat kan het spel interessanter maken. Maar de meesten vinden toch dat het ‘echte’ spel negatief beïnvloed wordt. De zware bal stuit minder, de bal glijdt langs de wand naar beneden, en je kunt vrijwel geen smash meer de kooi uitslaan. Voor brillendragers is regen een spelbreker: zonder petje is het een uitdaging om de bal goed te zien , laat staan goed te raken.

Tips voor het spelen van padel in de regen

Als je toch wilt padellen in de regen, zijn er een paar tips die je kunnen helpen om veilig en comfortabel te spelen.

  • Hou de ondergrond en de omstandigheden goed in de gaten. Als de baan glad wordt of de regen te hevig waardoor ballen en rackets beschadigd worden, is het verstandig om te stoppen met spelen.
  • Laat de nieuwe ballen thuis, maar neem wél extra ballen mee. Tussendoor kun je dan de natte ballen verwisselen voor droge ballen. 
  • Zorg er ook voor dat je de juiste (=sneldrogende) kleding aan hebt of neem extra kleding mee. Doe een droog shirt aan als je naar huis gaat. 
  • Draag schoenen met een goede grip zodat je niet te snel uitglijdt.
  • Vergeet niet om ballen en rackets bij thuiskomst, te drogen te leggen. Dan gaan ze wat langer mee.

Als je dit allemaal doet, dan wordt ook padellen in de regen als “I’m singing in the rain”.