Wat zijn de afmetingen van een padelbaan?

Padelbanen zijn de speciaal ontworpen speelvelden waarop de sport van padel wordt gespeeld. Een padelbaan heeft een rechthoekige vorm en is omgeven door hoge muren en glazen panelen. Het speelveld is verdeeld in twee helften door een net dat over de volle breedte van het veld loopt.

De afmetingen van een standaard padelbaan zijn 10 meter breed en 20 meter lang. Dit omvat de binnen- en buitenlijnen die de grenzen van het speelveld markeren. Het speelveld kan zowel binnen als buiten worden gespeeld en de oppervlakte is van kunstgras.

Padelbanen hebben vaak een goede verlichting zodat ze zowel overdag als 's avonds kunnen worden gebruikt. Veel padelbanen bieden ook kleedkamers, douches en andere faciliteiten om het comfort van de spelers te verbeteren.

Er zijn padelbanen te over in heel Nederland te vinden, zowel op openbare als privé-locaties. Sommige locaties hebben een enkel padelbaan, terwijl andere grote sportclubs en -centra meerdere banen hebben, zodat spelers competitieve wedstrijden kunn

De afmetingen van een padelbaan zijn 10 meter breed en 20 meter lang. Dit is inclusief de servicezones aan beide uiteinden van de baan, die elk 4 meter diep zijn. Het speelveld aan 1 kant is is dus 10 meter breed en 10 meter lang. Het net dat in het midden van de baan loopt is 10 meter breed en 92 centimeter hoog aan de uiteinden en 88 centimeter hoog in het midden.

De padelbaan is omgeven glazen panelen die 3 meter hoog zijn en daarboven een hek van 1 meter. Deze muren en panelen maken deel uit van het speelveld en kunnen worden gebruikt om de bal te laten stuiteren en terug te kaatsen. Er zijn ook speciale lijnen op de padelbaan om de grenzen van het speelveld aan te geven, waaronder de servicelijn, de serviceboxen, de zijlijnen en de achterlijn.

Over het algemeen is de padelbaan kleiner dan een tennisbaan, waardoor het spel sneller en intenser is en spelers minder tijd hebben om te reageren op de slagen van hun tegenstanders.

Er is niet altijd een uitloop bij een padelbaan. De uitloop is het gedeelte waar spelers de bal ook nog terug kunnen slaan, buiten de baan.

De uitloop is 2x4 meter aan beide kanten van de padelbaan. Hoe hoger het niveau, hoe meer uitloop nodig is.

 

Veelgestelde vragen over de padelbaan

Een padelbaan is 10 meter breed. Dit is inclusief de binnen- en buitenlijnen die de grenzen van het speelveld markeren. De breedte van het speelveld wordt gemeten tussen de zijmuren van de padelbaan.

Een padelbaan is 6 meter breed. Dit is inclusief de binnen- en buitenlijnen die de grenzen van het speelveld markeren. De breedte van het speelveld wordt gemeten tussen de zijmuren van de padelbaan.

De glazen vijf glazen panelen op de achterwand hebben elk met een breedte van 2 meter. De totale breedte van de glazen panelen op de achterwand is dus 10 meter, gelijk aan de breedte van de padelbaan.

Bij het enkelspel zijn het drie glazen panelen met een totale breedte van 6 meter.

Het enkelveld van een padelbaan is 6 x 10 meter. En heeft dus dezelfde lengte als een "normaal" dubbel padelveld. Een enkel padelveld is wel smaller dan een dubbel padel veld.

De glazen wand aan de achterkant van het padelveld is 3 meter hoog. Ook de eerste twee panelen in de hoek aan de zijkant van het padelveld is drie meter hoog.

In het verleden was het tweede paneel, welke het verste uit de hoek was, maar twee meter hoog. Echter dit is al enige jaren niet meer het geval.

Er zijn nog wel banen waarbij die paneel dus 2 meter hoog is.

Het hekwerk boven de glazen panelen is 1 meter hoog. De glazen panelen zijn 3 meter hoog. Het totaal is 4 meter hoog

Het hekwerk aan de zijkant is  ook 4 meter hoog.

Het padelnet is het midden 88 cm en bij de palen 92 cm. Het net is 10 meter breed.

De minimale hoogte is 6 meter. Het advies is een hoogte vanaf 8 meter.

Echter hoe hoger de indoorbaan hoe beter het is.

Dit is omfat er veel hoge ballen bij padel gespeeld worden.