Een overzicht van alle padelslagen

Het is belangrijk om te weten hoe verschillende slagen gebruikt worden bij padel. Elke slag vereist een andere aanpak! 

Om een betere padel speler te worden is het belangrijk om verschillende slagen goed te beheersen. Zodat je in elke situatie de juiste slag kan gebruiken.  Elke speler is uniek en heeft  voorkeuren voor bepaalde slagen . Probeer eens verschillende slagen uit, zo ontdenk je welke slagen je goed liggen en welke slagen je kan verbeteren.

Om je op weg te helpen  geven we graag een overzicht van de verschillende soorten slagen in Padel. Succes!

Volley

Vibora

Smash

Slice

Service

In tegenstelling tot tennis moet de opslag bij padel onderhands worden geslagen. De bal mag maximaal de hoogte van je navel bereiken als je hem raakt en moet op de vloer achter de service lijn stuiteren. Daarna wordt de bal diagonaal in het servicevak van je tegenstander geslagen.

Een goede opslag gaat tegen het raam aan de zijkant, recht op de speler af, of langs de middenlijn. Het beste is om de service kwa snelheid af te wisselen.

Je hebt twee pogingen om een service te slaan. Het is niet erg gebruikelijk om twee keer achter elkaar fout te slaan. Dit is een dubbel fout. Het is een ongeschreven regel, dat als je bij padel een dubbele fout slaat, je dan een drankje aan je medespelers tracteerd. Dubbel fout --> Rondje...

Een service is niet een moeilijke slag. Echter een goede service, is wel beter. Je kan de eerste best met meer risico slaan, je hebt altijd nog een tweede service.

Lob

Dropshot

Drive

Chiquita

Bandeja

Laat ik eerst vertellen dat er niet 1 bandeja is met 1 en dezelfde bedoeling. Je kan een bandeja naar het hek spelen, naar de hoek spelen, op de voeten van een oplopende speler, cross, naar het midden en rechtdoor. Al deze onderdelen hebben invloed op hoe je de bandeja speelt (denk aan raakpunt en stand van het lichaam). Maar de bandeja heeft in principe altijd het volgende concept: De geslagen lob uit de lucht slaan en zo spelen dat je de tegenstanders achterin houdt en jij weer de netpositie kan innemen, zonder dat je volop onder druk wordt gezet door de verdediger.

Technische aandachtspunten van een basis bandeja

Voorbereiding van de slag cq achterzwaai: breng je elleboog op schouderhoogte met je blad ietsjes open.

Raakpunt

Rond hoofdhoogte en ver van je lichaam af. De hoogte zal bepalen wat je met de bal wilt doen. Wil je naar het hek of op de voeten van een oplopende speler, dan zul je hem hoger moeten raken. Wil je hem aanvallender slaan, omdat je dichterbij het net staat, zou je hem lager kunnen raken, maar pas op dat je hem niet onder schouderhoogte raakt, dan bestaat de kans dat je teveel onder de bal doorgaat en de bal gaat zweven of de bal heeft een te rechte lijn door de lucht en tegen de achterwand aankomt.  

Zwaaiverloop

Van hoog naar laag en naar voren toe. 

Bajada

Veelgestelde vragen over padel slagen

De bandeja is een verdedigende smash die vaak meer naar achteren wordt gespeeld, terwijl de Vibora een aanvalssmash is die dichter bij het net genomen wordt. Beide smashes hebben dan ook een ander doel.

Als je in een wedstrijd schaak wilt spelen, moet je een bandeja gebruiken - de vertragende defensieve smash. Het doel is om je positie aan het net te behouden door aan de onderkant van de bal te raken, meestal op 6 uur. Als je dit goed doet, zou er veel backspin worden toegevoegd die ervoor zorgt dat de bal naar beneden springt als hij de muur raakt. De bandeja is dus een handige techniek voor degene die houdt van een langzame, gecontroleerde verdediging.

De vibora is een snelle aanvalsslag met veel spin die gericht is op het winnen van het punt in één keer. Het doel is dat je bal de muur raakt aan de zijkant, waardoor er veel sidespin op de bal komt. Wanneer de bal dan de muur raakt, zal hij duidelijk naar rechts springen (voor rechtshandige spelers) of naar links (voor linkshandige spelers). Deze slag wordt vaak gespeeld als je meer tijd hebt om voor te bereiden en stil te staan, wat ook wel 'luister naar de radio' genoemd wordt. Er zit veel kracht en energie in je arm wanneer je de bandeja speelt, iets wat je lijf helpt te beheersen.

Met de vibora houd je je racket achter je hoofd en maak je gebruik van een gebogen elleboog. Hiermee draait u uw bovenlichaam meer mee en slaat u om de bal heen, met een raakpunt aan de zijkant van de bal in plaats van de onderkant. U slaat ook wat harder waardoor het voor uw tegenstander moeilijker is om de bal in de hoek te verdedigen.

Je hebt twee mogenlijkheden met opslaan.

Als de bij de service de bal het net raakt en er toch overheen gaat, dan is de bal in, en moet deze opnieuw worden gespeeld.

Gaat de bal na de netband over het net, stuitert op de grond en raakt hij de dan het hek, dan is de service verkeerd.

Indien de bal na de netrand uit gaat, of rechtstrees tegen het hek of het raam is de bal ook uit.