Padel in Friesland - Padellen in Friesland

Filter
Filters
28 locaties
85 banen

Padelgids in 4 stappen

Padellen in Friesland

Padel Tennis spelen of padel baan huren in Friesland kan bij 24 padellocaties.
In totaal zijn er in Friesland 64 padelbanen.

Waarvan 19 indoor padelbanen en 40 outdoor padelbanen.

Ook heeft Friesland 2 enkel padelbanen.

Padelles of Padeltraining in Friesland

Wil je meer leren over padel tennis? Meld je dan aan voor een particuliere les of een padelclinic!

Wil jij je padel spel verbeteren? Dan is een goede manier om dit te doen het nemen van padel lessen. Padel is, in vergelijking met tennis, een minder technische sport, maar door het volgen van lessen krijg je meer technische kennis die je tijdens je spel kan toepassen.

Wil je padeltraining of padelles in Friesland? Boek dan een les of clinic bij een van de volgende padelscholen die in Friesland actief zijn: Laurens Padel Academy, Padel Compleet, PADELLIFE, Padelschool Padel Friesland, PadelXpress, Play Tennis en Padel, Potjepadel, Racketlife, Tennis & Padel School Jetse Jongsma, Tennis Academie Advantage, Tennis en padel school Van der Lecq of Tennisschool PlayTennis.

Instructievideo

Neem een kijkje bij de instructie video van de KNLTB. Of de online lessen van de Padel Only Academy.

Alle padellocaties in Friesland

Padel evenementen

Althof Accountants & Adviseurs Stienser Open tennis & padel
July 20, 2024
July 28, 2024
T.V. Stiens | Stiens
Bekijk evenement
40ste open feanster tennis en Padel toernooi
July 20, 2024
July 27, 2024
TSO Surhuisterveen | Surhuisterveen
Bekijk evenement
Althof Accountants & Adviseurs Stienser Open tennis & padel
July 22, 2024
July 28, 2024
T.V. Stiens | Stiens
Bekijk evenement

Over Friesland

Veelgestelde vragen over padel

Padel is een racket- en balsport. Het wordt voornamelijk gespeeld met vier spelers, waarbij een bal, vergelijkbaar met een tennisbal, met een padelracket over een net moet worden gespeeld.

Padel is een sport die elementen uit tennis en squash combineert. Het wordt gespeeld op een kleiner veld, omsloten door muren, met kortere rackets en een lager net. De bal die in padel wordt gebruikt, lijkt op een tennisbal, maar is zachter en lichter.

Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander worden geslagen, zonder dat de bal eerst een van de muren raakt. Het doel is om te voorkomen dat de tegenstander(s) de bal terugspelen. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en daarna een van de muren. Dit zorgt voor langere rally's. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, omdat de bal altijd terug kan.

Padel groeit in populariteit over de hele wereld, met name in Europa en Zuid-Amerika, waar het al jaren wordt gespeeld. Het wordt beschouwd als een leuke en snelle sport die toegankelijk is voor spelers van alle niveaus. Of je nu een beginner of een ervaren speler bent, padel is een geweldige manier om actief te blijven.

Padel is iets eenvoudiger te leren dan padel. Bij padel hoef je bijvoorbeeld niet bovenhands op te slaan, zoals bij tennis. Bovenhand opslaan is in het begin best moeilijk. Ook de basis slagen zijn niet heel technisch. Een top spin bal slaan is niet zo goed. Een slice bal bij padel, welke eenvoudiger is daarentegen, is makkelijker te slaan.
Er is al heel snel een rally, ook op lager niveau, waardoor padel direct een stuk leuker is om te spelen.

Daarom is padel niet moeilijker dan tennis.

Padel spelen kan op steeds meer plaatsen in Nederland.

De padelsport groeit steeds verder.

Op dit moment (halvewegen 2022) kan er al op meer dan 400 locaties en zijn er meer dan 1300 banen gerealiseerd. het aantal padelbanen groeit steeds harder.

Klik op onderstaande links om te zien waar je allemaal kan padellen.

Er is een overzicht met alle locaties en banen.

Er is ook een kaart van Nederland, waar alle banen op staan.

Dit heeft voornamelijk te maken, dat padel eenvoudig is aan te leren en te spelen. Ook in het begin zijn er leuke rally's.
Als je een uur padel hebt gespeeld, zijn er vele leuke rally's geweest. Dat is niet altijd het geval bij andere racketsporten.

Naast het geluid van de bal op de muur, hoor je mensen overal lachen.

Het is erg dynamisch en het doorspelen via de muur is een leuke uitdaging.

Het is bij jong en oud erg populair

Er zijn onder andere de volgende diverse verschillen tussen tennis en padel:

 • De banen is kleiner
 • Er is een (glazen) muur om de baan
 • Er wordt onderhands opgeslagen
 • Er wordt met een ander racket gespeeld
 • Er wordt (bijna) altijd dubbel gespeeld

Padel is een gezonde sport. Er komen niet veel blesures voor.

Kwa intensiteit ligt padel tussen squash en tennis in.

Omdat er veel sneller langere rally's zijn, ben je meer in beweging, wat weer goed is voor je gezondheid.

Begin 2023 heeft padelgids.nl berekend dat er ongeveer 230.000 mensen in Nederland padellen

Bij  padelgids.nl proberen we dit getal steeds beter te  berekenen.

We hebben alle locaties gevraagd hoeveel mensen er bij een centrum of vereniging padel spelen.

Dat aantal hebben gedeeld door het aantal banen op de betreffende locatie. Zo weten hoeveel mensen er per baan, padel spelen. Een gemiddelde dus. Halveweg 2022 wisten we van ongeveer 20 procent van de locaties het spelersaantal.

Op de padelgids.nl weten we precies hoeveel padelbanen er in Nederland zijn. We kunnen het gemiddelde per baan dus vermedigvuldigen met het aantal banen en zo komen we op het berekende aantal spelers uit.

Klik hier om de berekening te bekijken.

 

* Begin 2022 schatten we dat het ergens tussen de 120.000 en 130.000 mensen al kennis hebben gemaakt met de padelsport.

Padel wordt meestal in een dubbelvorm gespeeld.

Echter één tegen één, enkelspel,  kan ook. Dit kan op een normaal padelveld, bijvoorbeeld rechtdoor op één helft, of diaginaal op één helft. Het hele dubbelveld gebruiken, gebeurd meestal niet, omdat dit te groot is.

Er zijn in Nederland ook een aantal enkelbanen. Deze banen zijn smaller dan een gewone padelbaan. Een normale (dubbel) baan is 10x20 meter. Een enkel baan is 6x20 meter.

Op de padelgids.nl kan je precies zien waar je op een enkelbaan kan spelen.

Overzicht single banen

Padel sport is een racketsport die populair is geworden in Spanje en zich snel verspreidt over de hele wereld. Het wordt gespeeld op een rechthoekig veld omringd door glazen of metalen muren, vergelijkbaar met een tennisbaan maar kleiner (20 meter bij 10 meter). Het wordt ook wel padel tennis genoemd.

Opslaan of serveren doe je onderhands bij padel tennis, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. De bal moet onder de middel (navel/heup hoogte) worden geraakt. De bal stuitert vervolgens in het diagonale service vak. na de stuiter in het service vak mag de bal niet tegen het hekwerk stuiteren. De bal is dan uit.

Padel is een relatief nieuwe racketsport die in de jaren 70 in Mexico is ontstaan en daarna is geëvolueerd in Spanje, waar het enorm populair is geworden. Het wordt beschouwd als een van de snelst groeiende sporten ter wereld en heeft een sterke aanhang in Europa, Zuid-Amerika en andere delen van de wereld. Padel Tennis is een combinatie van tennis en squash en wordt gespeeld op een rechthoekig veld omringd door glazen of metalen muren, vergelijkbaar met een tennisbaan maar kleiner. Het wordt meestal in dubbelspel gespeeld en het spel is snel en dynamisch, wat het spannend maakt voor zowel spelers als toeschouwers. Padel Tennis is een toegankelijke sport die geschikt is voor spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus en kan zowel binnen als buiten worden gespeeld.

Een punt scoor je in één van de volgende situaties:

 • Indien de tegenstander de bal uit slaat (rechtreeks uit de kooi of eerst tegen het glas of hek)
 • Indien de tegenstander de bal in het net slaat
 • De bal stuitert twee keer op het speelveld van de tegenstander
 • De bal stuitert op het speelveld van de tegenstander en gaat daarna uit de kooi of in het net (in het laatste geval stuitert de bal ook 2x in het eigen speelveld)

De puntentelling bij padel is gelijk aan tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, bij 40-40 (deuce) moeten net als bij tennis twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Tegenwoordig wordt er ook met het golden point systeem gespeeld. Met dit systeem is het punt na deuce direct de game gewonnen. Het ontvangende team bepaald wie de bal ontvangt en dus aan welke kant er opgeslagen moet worden.

Op dit moment is padel geen Olympische sport. Er zijn echter pogingen geweest om padel in de Olympische Spelen op te nemen, met name in de Zomerspelen van 2024 in Parijs. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft echter nog geen beslissing genomen over het opnemen van padel in het olympisch programma. Er zijn echter veel andere grote toernooien en competities voor padel, waaronder het World Padel Tour-circuit en het Europees kampioenschap padel, waar professionele padelspelers hun vaardigheden laten zien en prijzengeld verdienen.

De World Padel Tour (WPT) is een professioneel padeltoernooi dat wordt georganiseerd door de World Padel Tour Association. Het is de hoogste competitie in de wereld van padel en brengt de beste spelers en teams samen uit verschillende landen.

De World Padel Tour biedt toernooien over de hele wereld, waaronder Masters-toernooien en World Tour-toernooien. Spelers verdienen punten voor de WPT-ranglijst door deel te nemen aan deze toernooien en hun prestaties te verbeteren.

Het toernooi biedt een platform voor spelers om zichzelf te tonen en hun vaardigheden te verbeteren, terwijl ze ook de kans krijgen om te strijden voor grote prijzen en prestigieuze titels. De World Padel Tour is daarom een belangrijke competitie voor zowel spelers als fans van het spel.

Pickleball en padel zijn beide snelgroeiende sporten, maar ze hebben verschillende groeipatronen gezien.

Pickleball is een snelgroeiende sport in de Verenigde Staten en is in populariteit toegenomen sinds de jaren 60. Het is nu een van de snelst groeiende sporten in het land en wordt gespeeld door mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.

Padel Tennis, daarentegen, is een sport die oorspronkelijk uit Spanje komt en is in opkomst in veel landen over de hele wereld, waaronder Europa, Zuid-Amerika en Azië. Het is in de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen en wordt nu beschouwd als een van de grootste en meest populaire sporten in Spanje.

Het is moeilijk om te zeggen welke van de twee sneller groeit, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de populariteit van de sport in specifieke regio's, de aanwezigheid van faciliteiten en het beschikbare aanbod aan coaches en trainingen. Beide sporten blijven echter aan populariteit winnen en bieden veel kansen voor groei en ontwikkeling in de toekomst.

Er zijn verschillende technieken in padel die spelers kunnen gebruiken om hun spel te verbeteren. Hieronder staan enkele van de belangrijkste technieken:

 1. Slagtechnieken: Er zijn verschillende slagtechnieken in padel, zoals de forehand, backhand, volley en smash. Het is belangrijk om deze technieken te oefenen en te perfectioneren om een meer complete speler te worden.

 2. Bewegingspatronen: Padel is een snelle sport en spelers moeten snel kunnen bewegen op het veld. Het is belangrijk om goede bewegingspatronen te ontwikkelen en te oefenen om het spel gemakkelijker te maken.

 3. Serveren: Het serveren is een belangrijke techniek in padel en kan het spel sterk beïnvloeden. Het is belangrijk om verschillende soorten serves te oefenen en te leren hoe ze effectief te gebruiken.

 4. Volley: De volley is een belangrijke techniek in padel en vereist snelheid en precisie. Het is belangrijk om te leren hoe je een goede volley uitvoert om het spel te verbeteren.

 5. Strategieën: Padel vereist niet alleen technische vaardigheden, maar ook een goede strategie. Het is belangrijk om te leren hoe je de juiste strategieën kunt gebruiken om het spel te winnen.

Deze technieken zijn slechts een kleine selectie van de vele technieken die spelers in padel kunnen gebruiken om hun spel te verbeteren. Het is belangrijk om veel te oefenen en te blijven leren om het beste uit je spel te halen.

Padel tennis, vaak gewoon "padel" genoemd, is een sport die elementen van tennis en squash combineert. Het wordt gespeeld op een rechthoekig veld omgeven door glazen of stalen wanden en een metalen hekwerk. Het veld is ongeveer een derde van de grootte van een tennisbaan en heeft een net dat verdeelt het veld in twee gelijke delen.

De bal mag niet rechtstreeks tegen het hekwerk aangeslagen worden dan is het fout.

Als de bal eerst gestuitert heeft (met uitzondering van de service) dan mag de bal tegen het hekwerk aan komen en je mag de bal dan nog terugslaan over het net.

Als de bal bij de service op de grond gaat en daarna tegen het hek, dan is de service fout.

Een bal die gestuitert heeft en daarna tegen het hekwerk aangaat is een gode bal. Na het hekwerk is het onzeker waar de bal heen gaat.