Hoeveel mensen padellen er in Nederland?

Padel heeft de afgelopen jaren een ongekende populariteit in Nederland ervaren. Het dynamische racket- en balspel dat elementen van tennis en squash combineert, trekt een breed publiek aan, variërend van enthousiaste beginners tot doorgewinterde sporters.

Volgens de meest recente gegevens (november 2023) verzameld door de Padel Gids, is het aantal beoefenaars van deze sport aanzienlijk toegenomen. Per november 2023 is het geschatte aantal padelspelers in Nederland gegroeid tot ongeveer 375.000. Deze toename weerspiegelt de groeiende interesse en de uitbreiding van faciliteiten door het hele land, met meer banen en clubs die toegankelijk worden voor een groeiend ledenbestand.

Deze groei is te danken aan de laagdrempelige aard van padel, de gezelligheid van het spel en de relatieve eenvoud waarmee nieuwe spelers de basis kunnen leren. Bovendien is de toename van zichtbaarheid door nationale toernooien en lokale evenementen een drijvende kracht achter de populariteit van padel.

De Padelbond Nederland en lokale sportorganisaties blijven inspanningen leveren om deze sport te promoten, wat waarschijnlijk zal leiden tot een nog grotere toename van het aantal spelers in de toekomst.

Het blijft fascinerend om te zien hoe snel padel zich nestelt in het hart van de Nederlandse sportcultuur, en we kijken uit naar wat de toekomst nog meer zal brengen voor deze opwindende sport.

Berekening

Veelgestelde vragen over het aantal spelers in Nederland

Bij een commerciële locatie kun je per uur een baan huren. Er is geen lidmaatschap aan verbonden. Bij sommige locaties kun je een abonnement of een tienrittenkaart aanschaffen. Dat maakt het padelen wat goedkoper wanneer je vaker huurt.
Bij een vereniging ben je lid. Dat is vaak op jaarbasis, maar ook zomer- of winterlidmaatschappen komen voor. Aan een lidmaatschap zitten soms ook verplichtingen, zoals bardienst, groenonderhoud of schoonmaak. Bij sommige clubs kun je die ook ‘afkopen’. Doordat deze diensten door leden gratis worden gedaan, is het spelen goedkoper Dn bij een commerciële partij, zeker als je vaak padelt.

De berekening is opgesplitst naar twee soorten locaties, namelijk een locatie van een commerciële partij en die van een vereniging.

Eerst is een landelijk gemiddelde van aantal padelspelers per baan berekend. Dit is gedaan op basis van het totaal aantal spelers per soort locatie, bekend uit het reserveringssysteem.

Dit wordt gedeeld door het aantal banen. Dit gemiddelde wordt vermenigvuldigd met het totaal aantal banen per locatie van verenigingen en van commerciële centra. Het totaal aantal banen is namelijk ook bekend op padelgids.nl. Deze twee getallen worden opgeteld.

Elke maand worden bij de commerciële centra en verenigingen het totaal aantal padelspelers opgevraagd.

Op padelgids.nl is bekend welke locatie commercieel of van een vereniging is. De locaties krijgen als beloning voor deze actie een premium vermelding in de padelgids. Bij de commerciële centra die met Playtomic werken kan het aantal spelers uit die app worden gehaald.