3 tips voor een betere verdediging

Een padelwedstrijd speel je voor je plezier, maar stiekem ook om te winnen. Maar winnen doe je niet zomaar. De tegenstander zal ook alles op alles zetten om als winnaar van de baan te stappen. Uit de wil om te winnen kies je al snel voor de aanval, maar soms is het slimmer om te focussen op je verdediging. Verdedigen en controle is net zo belangrijk bij padel. Als je je verdediging op orde hebt kun je weerstand bieden tegen je tegenstander en nieuwe kansen voor jouw en je partner creëren.

Maar hoe creëer je de controle en rust tijdens het verdedigen? En hoe zet je dat vervolgens om in de weerstand zodat je de wedstrijd weer naar je hand kan zetten? In dit artikel komen de drie belangrijkste factoren aan bod die essentieel zijn voor jouw verdediging en hoe je deze kunt verbeteren.

LICHAAMSHOUDING

Wanneer je aan het verdedigen bent moet je snel en alert kunnen reageren, daarom is het belangrijk om een actieve houding aan te nemen. Het meerendeel van de ballen die je zal moeten verdedigen zullen laag en diep zijn. Zorg er dan ook voor dat je zowel met je boven- als onderlichaam snel kunt reageren op de slagen van de tegenstander. Dit doe je door je racket voor je te houden en je benen gebogen. Door deze houding aan te nemen is je lichaam laag in het zwaartepunt, hierdoor kun je snel van richting veranderen en bij de terugslag de bal kracht mee geven.

POSITIE KIEZEN

Een ander belangrijk punt waar je op moet letten tijdens het verdedigen is je plaats op de baan. Je verdedigingspositie zou altijd achter de lijn moeten zijn, dit is de verdedigingszone. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je nooit in het midden van de baan verdedigd (transitiezone), dit is de slechts mogelijke plek om te verdedigen. Dit omdat de tegenstander de bal bij je voeten kan spelen wat het voor jou heel lastig maakt om de bal terug te slaan.

In de afbeelding zie je de verschillende zones in het veld en waar de verdedigingszone zich bevindt.

Meer weten over hoe je de juiste positie kiest? Check dan snel hier het artikel over positie kiezen!

VERDEDIGENDE SLAG

Zoals je weet zijn er verschillende soorten slagen bij padel. Wanneer je aan het verdedigen bent zul je op de verschillende slagen moeten reageren.

  • Verdedig een smash

Bij het verdedigen van een smash moet je goed opletten op welke hoogte de tegenstander de bal slaat. Wanneer de bal ter hoogte van zijn/haar borst wordt teruggeslagen moet je achter dicht bij het glas blijven. Wanneer de tegenstander echter de bal boven zijn/haar hoofd terugslaat moet je naar voren gaan, de kans is namelijk groot dat de bal ‘ver’ van het glas stuitert.

  • Verdedig een lob

Hoe je een lob verdedigd is afhankelijk van de plaats van de lob. Wanneer de lob diep is moet je hem laten stuiteren, wanneer de lob voorin komt kun je hem het best direct terugslaan.

  • Verdedig een backspin

Een spin verdedigen is erg lastig, deze ballen zullen vaak na het raken van de achterwand direct op de grond stuiteren. Om deze ballen terug te slaan kun je het beste ervoor zorgen dat je contactpunt voor je is, dit doe je door je benen te buigen zodat je bijna tegen het glas aan staat. Hou daarnaast je racket klaar door hem naar achter te halen.

TIP: Probeer de snelheid van je slagen te veranderen, dit om de tegenstander te verrassen.

 

Bron: https://www.plazapadel.com/

Bron: Plaza Padel