In Qatar nog geen padelvrouwen

Onder veel druk kreeg men het begin 2023 toch voor elkaar: het toernooi Ooredoo Qatar Major Premier Padel 2023, met een grote prijzenpot ($525.000) en veel wereldranglijstpunten (2000). Ook de spelers die contractueel aan de WPT zijn verbonden, konden – na veel gesteggel – meedoen. Alleen: waar waren de vrouwen??

Het lijkt of de geschiedenis van tennis zich herhaalt bij padel: eerst de mannen, die hun kostje willen veilig stellen, dan de vrouwen. De tenniswereld heeft lang over het emancipatieproces gedaan. Pas in de jaren zeventig is het tennis-toernooiencircuit geëmancipeerd met het protest van speelsters onder leiding van Billy Jean King. Door hun acties en door de oprichting van een eigen speelsterbond, de WTA (Women’s Tennis Association), kregen de tennisters langzamerhand een prijzengeld, dat vergelijkbaar is met dat van mannen.

Bij padel is er nog een weg te gaan. Aan het meest lucratieve toernooien-circuit van de Premier Padel konden de vrouwen (nog?) niet meedoen. De spelersbond van mannen , de PPA (Professional Padel Association) met als voorzitter, topspeler De Galan, heeft zich vooral ingezet om de mannen, gecontracteerd bij de WPT, de vrijheid te geven om aan dit toptoernooi te kunnen meedoen.

De vrouwen stonden er met lege handen. Dit was mede de aanleiding om een eigen vrouwenbond, genaamd IPPA, op te richten. De naam IPPA staat voor International Padel Players Association, een wat verhullende naam om aan te geven dat het hier om een vrouwenbond gaat. Onder voorzitterschap van Lucía Sanz is er nog een lange weg te gaan.