Stand van zaken januari 2022

Voorjaar 2022 zullen er ruim 1000 padelbanen in Nederland zijn, op meer dan 350 locaties.

Wat een enorme groei in 1 jaar tijd!
Dat is het eerste wat je moet constateren als je de cijfers van begin 2021 en 2022 bij elkaar ziet staan:

- Voorjaar 2022: Ruim meer dan 1000 banen op meer dan 350 locaties
- Voorjaar 2021: Ruim 500 banen op meer dan 200 locaties.
 

Dat is dus meer dan een verdubbeling van het aantal padelbanen en daarnaast ook een enorme groei van het aantal plekken waar je padel kan spelen in ons land.

Wat opvalt is dat niet alleen tennisverenigingen uitbreiden met padelbanen (soms ten koste van bestaande tennisbanen, steeds vaker als extra banen) maar ook andere verenigingen hun sportaanbod verbreden en daarmee hun sportseizoen verlengen (bv. hockeyclubs). Daarbij wordt niet meer begonnen met 1 of 2 maar direct met 3 of meer banen.
In deze fase van de ontwikkeling van de sport kun je vaststellen dat de vaak gebezigde stelling van “1 baan is geen baan” nu toch wel waar blijkt te zijn, nu de bekendheid van de sport en vooral het aantal spelers op de diverse locaties enorm toeneemt. Met de wens tot het volgen van lessen en deelnemen aan competities kom je met 1 baan inderdaad niet meer weg.
Ook de recreatiesector ziet de mogelijkheden van padel in, naast de eerdere 3 campings zijn er nu meer campings en vakantieparken met een padelbaan.

Buiten de diverse verenigingen om zijn er veel (nieuwe) partijen die padel met een “Pay-and-Play” insteek benaderen, van kleinschalige ondernemers met 1 of enkele locaties tot meerdere ketens die, dankzij grote financiële mogelijkheden, de ambitie hebben om veel accommodaties met veel banen én een landelijke spreiding te realiseren. Dergelijke padelclubs starten direct met 4, 6, 8 of soms zelfs meer dan 10 banen, vaak met een combinatie van binnen- en buitenbanen.
Oude fabriekshallen of tenniscomplexen worden hierbij ingezet en regelmatig komen er zelfs berichten in de media van geheel nieuwe accommodaties.

Opvallend is dat er langzamerhand ook meer enkelbanen komen. Van 3 stuks begin 2021 zijn het er binnenkort al 6. Een mooi voorbeeld van aanbod creëert vraag en vervolgens weer aanbod.
De beschikbaarheid van een enkelbaan op een locatie zorgt voor een mooie bezetting op de rustige uren, het is nu eenmaal om overdag makkelijker 2 dan 4 spelers te vinden, plus het feit dat 2 spelers die beginnen op een enkelbaan toch ook snel een keer willen gaan dubbelen en dus weer anderen met de sport in aanraking brengen. En sommige fanatieke dubbelaars vinden het ook leuk om enkel te spelen.

Cijfers:
Met de bij ons bekende gegevens zijn er nu 885 banen in gebruik, op 294 locaties.
Het aantal banen in gebruik is als volgt verdeeld: binnen 221 en buiten 664 waarvan 13 overdekt.
Verder zijn er nog 289 banen in aanbouw op nog eens 77 locaties.
Totaal staan de tellers daarmee op 1174 banen op 371 locaties.

Kenmerken:
- 15: De grootste locatie is binnenkort Peakz Padel Zwolle waar de huidige capaciteit van 10 banen wordt uitgebreid naar 15 stuks.
- 10: Verdeeld over het land zijn er al ca. 10 locaties met meer dan 10 banen.
- 6: Er zijn nu 6 enkelspelbanen (Apeldoorn Padel 2, Pellikaan Tilburg 1, B. Amsterdam 1, Plaza Padel Amsterdam 1 Peakz Padel Sittard 1).
- 13: Er zijn nu 13 overdekte banen (Peakz Padel Sloterdijk 4, Padel Club Nijmegen 4, Deventer Padel – De Scheg 3, Padel Dam 3).