Thomas Panken: Op weg naar de top van de nederlandse padelwereld

Al sinds zijn vijfde is de 17-jarige Thomas Panken onafscheidelijk van zijn racket. Wat begon als tennis, vond al snel zijn ware thuis in de wereld van padel toen de banen in Monster opengingen. Met een recente overwinning samen met Jorrit Hazebroek als nationaal kampioen onder 18 jaar, is Thomas vastberaden om de beste padeller van Nederland te worden.

Met een indrukwekkende lijst van prestaties is het duidelijk dat Panken geen onbekende is in de wereld van het racket. "Ik werd vorig jaar Nederlands kampioen onder de 16 en twee jaar geleden was ik Nederlands kampioen onder de 14," deelt hij. Maar zijn talent reikt verder dan de nationale grenzen; hij stond ook bovenaan de internationale FIP ranglijst tot en met 16 jaar en vertegenwoordigde Nederland op het EK in Valencia in 2022.

Om dit niveau te bereiken, traint de 's-Gravenzander intensief. "Ik train nu gemiddeld vijf keer per week, ongeveer 10 tot 15 uur, door heel het land," vertelt hij. Zijn trainingen vinden plaats met het Nederlands team in Houten en Uithoorn, en met de Hello Padel Academy in Den Hoorn. "In de training werk je onder andere aan techniek en tactiek, maar ook doen we fysieke krachttraining en conditionele training." En alsof dat nog niet genoeg is, speelt hij ieder weekend in competitieverband of bij een toernooi.

Naast de pieken van zijn carrière heeft Panken ook dieptepunten gekend. Een van deze momenten was in 2021, toen hij met het Nederlands Juniorenteam naar het WK in Mexico zou gaan. Helaas besloot de KNLTB op het laatste moment om niet te gaan vanwege de covidpandemie. "Dit was natuurlijk erg jammer, want we hadden ons er ontzettend op verheugd," zegt hij.

Toch blijft Panken hoopvol voor wat de toekomst brengt. "Je moet niet direct willen scoren, maar punten kunnen opbouwen," benadrukt hij. "Het mentale aspect is voor alle topsporters heel belangrijk. Je zet alles voor je sport opzij en toch moet je af en toe een verlies kunnen incasseren en accepteren." Na zijn vwo-eindexamen heeft hij plannen om een half jaar naar Spanje te vertrekken voor verdere training. "De ervaring van de trainers en het hoge niveau van de spelers in Spanje zullen me helpen om me verder te ontwikkelen," legt hij uit. Om dit te realiseren, zoekt hij nog sponsoren. "Ik kan padelclinics geven bij bedrijven in de regio. Op die manier helpt een bedrijf mij en ik geef er een super leuke teamactiviteit voor terug!"

Op de lange termijn heeft Panken ambitieuze doelen voor ogen. Hij hoopt Nederlands kampioen te worden bij de senioren en de nummer één positie te bereiken op de Nederlandse ranglijst. En als deze mijlpalen zijn behaald, wil hij graag deelnemen aan de internationale Premier Padel Tour.

Met zijn vastberadenheid, toewijding en talent is Thomas Panken op weg om een naam te worden in de Nederlandse padelwereld, en wie weet, misschien zelfs internationaal.

Bron: Wos.nl