Van 180 naar 100

Sten Richter

Richters staat nu op de 180e plaats op de FIP-ranglijst (en 236e plaats op de WPT-lijst) dus nog een eindje te gaan. Pas als top 100-speler kun je geld verdienen. Maar dan moet je eerst investeren. En dat doet Richters. Hij wil fulltime prof worden.

Samen met Nederlands nummer 2 Bram Meijer gaat hij in februari en maart van dit jaar (2023) trainen bij de M3 padel Academy in Madrid. Dat is absolute wereldtop. O.a. hoofdcoach Jorge Martinez is hieraan verbonden, die 10 jaar de tweelingzussen María Pilar en María José Sánchez Alayeto (top 15) heeft begeleid. Via een maatwerkprogramma word je zowel fysiek, mentaal als op voedingsgebied begeleid. Je leert sneller te spelen, maar ook tactischer.

In Nederland zijn er (nog?) geen coaches en trainers die het niveau van de Spaanse collega’s kunnen bieden. Daarvoor zijn er ook nog te weinig jeugdspelers én te weinig toppers. Als talentvolle en ambitieuze speler moet je nu zelf nogal wat reizen en kosten maken om een betere padelspeler te worden.

De KNLTB is bezig om een programma voor toppadel uit te rollen. Vergelijkbaar met een programma voor toptennis, zoals het Meerjaren Opleidingsplan Tennis, genaamd 'Route naar de top', dat onlangs aangevuld is met het programma ‘Five Steps to the Top’. Jeugdig tennistalent wordt begeleid naar de top: van instroomtraining (stap 1) tot uiteindelijk deelname aan de proftoernooien (stap 5). De KNLTB stelt daarin faciliteiten en geld ter beschikking aan talentvolle tennissers.

Voor padel zijn de eerste praktische stappen door de KNLTB gezet: er is budget vrijgemaakt, een toernooikalender opgesteld, de opleiding voor padeltrainers uitgebreid en er ligt een basis beleidsprogramma.

Nu is het wachten op het aanbod van spelers en speelsters.

 

Bron: Eindhovens Dagblad