Wat is het verschil in padelballen?

Wat is een goede padelbal?

Een goede padelbal is een bal die lang meegaat en zijn kwaliteiten behoudt. Die kwaliteiten zijn het stuitvermogen, de interne druk en zijn uiterlijk. Voor een amateur komt dat niet heel precies, voor een wedstrijdspeler wel. Wat overdreven gesteld zal de amateur vooral een bal hebben die lang meegaat, zonder dat hij te pluizig of te kaal wordt. Voor een wedstrijdspeler zal de duurzaamheid niet op de eerste plaats staan. Hij/zij wil een bal die de kooi uitgeslagen kan worden (stuitvermogen), waar voldoende effect mee te realiseren is (de soort bekleding van de bal) en met controle geslagen kan worden (de interne druk).

FIP

De FIP (de Internationale Padel Federatie) heeft in navolging van de ITF (de Internationale Tennisbond) een aantal eisen gesteld aan een wedstrijdbal. Daarbij ontlopen de eisen voor een tennisbal of padelbal elkaar niet veel. Het gewicht mag tussen de 56 en 59,4 gram liggen. Een padelbal mag wat kleiner zijn en iets minder stuiteren dan een tennisbal. Dat is logisch omdat het speelveld kleiner is. De kleinere omvang en mindere stuit wordt veroorzaakt door een lagere druk: in een nieuwe padelbal is die 11 psi (pounds per square inch) tegenover 14 psi van een tennisbal. Ook een iets langere vezel in de boven laag maakt de padelbal wat langzamer. Toch is er een wedstrijd-padelbal op de markt met een vergelijkbare druk met die van een tennisbal. Dat komt omdat wedstrijd spelers wél harde en snelle ballen willen om ze bijvoorbeeld uit de padelkooi te kunnen slaan.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is de uitspraak op de website van worldpadelinsider: “Ik kan het compleet mis hebben, maar ik heb de verdenking dat tennisballen, die de ‘stuit-test’ niet hebben gehaald waaruit blijkt dat ze te weinig druk hebben, heel goed verder als padelballen door het leven gaan, zeker de ballen die door grote sporthandelaren als merkloos worden verkocht. Het zou in ieder geval de verspillingskosten voor de fabrikant omlaag brengen.”