Wat zijn de padelspelregels?

Scoreverloop

Het scoreverloop (de padel regels) bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Wedstrijden zijn meestal ‘best-ofthree’, oftewel tot twee gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten, met twee punten verschil. Vaak wordt de derde set gespeeld als super tie-break, die gaat tot 10 gewonnen punten, met twee punten verschil. 

Opslag

De opslag moet onderhands waarbij de bal, na een stuit op de grond en achter de achterlijn, onder heuphoogte geslagen moet worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop

Tijdens rallies mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken, voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt, is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt. Soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt. Scoreverloop Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Wedstrijden zijn meestal ‘best-ofthree’, oftewel tot twee gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste zes games wint, met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten, met twee punten verschil. Vaak wordt de derde set gespeeld als super tie-break, die gaat tot 10 gewonnen punt

Veelgestelde vragen over het serveren in padel

De serveerder moet diagonaal serveren, de bal moet eerst in het eigen servicevak stuiten voordat het over het net gespeeld wordt, en in het diagonaal tegenovergestelde servicevak van de tegenstander landen.

Ja, in padel moet de service altijd onderhands worden uitgevoerd. De bal moet op of onder heuphoogte geraakt worden op het moment van serveren.

Ja, als de bal het net raakt en vervolgens in het correcte servicevak landt, wordt dit een 'let' genoemd en moet de service worden overgespeeld.

De server moet achter de basislijn staan, tussen het midden van de baan en de zijmuur. De ontvanger staat in het diagonaal tegenovergestelde servicevak.

Een speler krijgt twee pogingen om een geldige service uit te voeren. Als de eerste service fout is, krijgt de speler een tweede kans.

Ja, zolang je binnen de juiste grenzen van het servicevak blijft (achter de basislijn en tussen de middenlijn en de zijmuur), kun je vanuit elke positie serveren.

Als de servicebal direct uit het veld stuitert zonder de wanden te raken, is het een foutservice. De bal moet eerst in het servicevak landen.

Er is geen specifieke hoogtelimiet voor de balworp, maar de bal moet onderhands en op of onder heuphoogte geraakt worden bij het serveren.

Ja, bij het serveren in padel moet de bal eerst stuiten voordat je hem slaat.

Nee, in een dubbelspel serveert slechts één speler per team gedurende de gehele game. De servicebeurten wisselen per game tussen de teamleden.