Wat is het verschil tussen tennis en padel?

Tennis en padel zijn beide racketsporten die enige overeenkomsten hebben, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen:

  1. Speelveld: Een tennisveld is groter dan een padelveld. Een tennisveld meet 23,77 meter lang en 8,23 meter breed voor enkelspel en 10,97 meter breed voor dubbelspel, terwijl een padelbaan 20 meter lang en 10 meter breed is.

  2. Wanden: Padel wordt gespeeld in een glazen of metalen kooi met muren waar de bal van af kan kaatsen, wat een essentieel onderdeel van het spel is. Tennis wordt daarentegen gespeeld op een open baan zonder zijwanden waar de bal kan opkaatsen.

  3. Rackets: Een tennisracket heeft snaren, terwijl een padelracket solide is en meestal gemaakt van composietmaterialen met gaten erin. Padelrackets zijn ook kleiner en hebben geen snaren.

  4. Ballen: De ballen lijken op elkaar, maar een padelbal is iets zachter en heeft minder druk dan een tennisbal.

  5. Scoringsysteem: Beide sporten gebruiken een vergelijkbaar scoringsysteem (0, 15, 30, 40 en game), maar er zijn subtiele verschillen in de regels, vooral met betrekking tot de service en het puntensysteem.

  6. Service: In tennis moet de service bovenhands diagonaal over het net in de tegenovergestelde servicebox worden geslagen, terwijl in padel de service onderhands moet zijn en de bal eerst moet stuiteren voordat hij wordt geslagen.

  7. Spelstijl: Padel wordt vaak gezien als toegankelijker en meer gericht op strategie en punten bouwen via teamwork in dubbelspel, terwijl tennis meer individuele vaardigheid en atletisch vermogen kan benadrukken, vooral in het enkelspel.

Kortom, hoewel tennis en padel oppervlakkig op elkaar lijken, zorgen de verschillen in speelveld, uitrusting en regels voor unieke ervaringen in beide sporten.