8 tips voor wanneer je tegen een betere tegenstander speelt
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, je stapt het veld op en de tegenstander blijkt haast wel een professional te zijn. Wanneer een tegenstander beter is wilt dit echter niet direct zeggen dat jij en je partner kansloos zijn. Dus hoe zorg je er nu voor dat je een goede wedstrijd speelt en dat jullie ook plezier blijven hebben in een op het oog lastige wedstrijd? Wij hebben weer een aantal tips op een rijtje gezet die jou moeten helpen wanneer je tegen een betere tegenstander speelt.
GOOI DE HANDDOEK NIET IN DE RING
Wanneer je tegen een betere tegenstander speelt denk je wellicht aan opgeven. Je zult misschien denken dat de kans toch klein is dat je gaat winnen dus waarom zou je moeite doen? Heel simpel, een wedstrijd kan altijd alle kanten op. Het is niet zeker dat een betere tegenstander ook de winnaar zal zijn. Daarom is het belangrijk om altijd alles te geven. Daarnaast is tegen een betere tegenstander spelen een goede oefening. Je kunt altijd veel leren van iemand die beter is dan jij.
BEN OP TIJD
Zorg ervoor dat je samen met je partner op tijd bent. Door eerder aanwezig te zijn is de kans groot dat er nog een vrije baan is waardoor je van te voren nog kunt opwarmen. Daarnaast kun je de extra tijd gebruiken om de strategie door te spreken met je partner. Hierdoor ben je optimaal voorbereid op de wedstrijd.
GA TERUG IN DE TIJD
Waarschijnlijk is het niet de eerste keer dat je tegen een tegenstander speelt die beter is dan jou. Ga daarom terug in de tijd en analyseer de laatste wedstrijd waarbij je tegen een betere tegenstander hebt gespeeld. Probeer jezelf te herinneren wat er in die wedstrijd fout ging en wat juist goed. Je kunt deze ervaring gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet dezelfde fouten maakt als toen.
ANALYSEER DE STERKE EN ZWAKKE PUNTEN VAN JE TEGENSTANDER
Vanaf het moment dat je op de baan staat moet je beginnen met het analyseren van de tegenstander. Dit doe je zodat je achter de sterke en zwakke punten van de tegenstander komt. Zodra je doorhebt wat deze punten zijn kun je hierop anticiperen. Samen met je partner moet je een strategie bedenken waarbij je de sterkere punten van je tegenstander zoveel mogelijk probeert te vermijden en juist de zwakkere punten opzoekt.
TIP: Is jullie wedstrijd eerder afgelopen en wacht je op de volgende tegenstander? Ga dan bij de andere wedstrijden kijken, dit is de beste kans om je potentiële nieuwe tegenstanders vooraf aan de wedstrijd al te analyseren.
STEL DOELEN
Voor of tijdens een wedstrijd is het handig om doelen stellen. Het stellen van doelen zorgt voor extra motivatie. Deze doelen kunnen erg van elkaar verschillen. Het kan betrekking hebben op het aantal punten die je minimaal wilt halen tot het veroveren van de netpositie voor een bepaalde tijd. Bedenk bij jezelf welke doelen realistisch zijn en streef ernaar om deze doelen te halen.
HOU JE CONCENTRATIE VAST
Tijdens een wedstrijd heb je altijd wel een moment dat je concentratie minder wordt. Een betere tegenstander kan hier echter direct gebruik van maken en punten scoren. Zorg er daarom voor dat je heel de wedstrijd met volle concentratie speelt.
ZORG VOOR AANSLUITING
De kans is groot dat wanneer de tegenstanders zich ervan bewust zijn dat zij beter zijn dan jou en jouw partner ze minder intensief zullen spelen. Ze verwachten al dat zij als winnaar uit de wedstrijd zullen komen. Dit is echter niet zeker, zorg daarom voor een maximale inzet waardoor je vanaf het begin van de wedstrijd kans op aansluiting hebt bij de tegenstander. De tegenstander moet op die manier hun eigen intensiteit weer verhogen, dit is echter lastig aan te passen tijdens een wedstrijd.
BLIJF POSITIEF
Zorg ervoor dat je positief blijft. Het kan gebeuren dat de wedstrijd niet gaat zoals jij zou willen. Het heeft echter geen zin om hierdoor chagrijnig/ boos te worden. Door positief te blijven blijf je jezelf motiveren om door te gaan en het beste uit jou en jouw partner te halen. Daarnaast is iedere wedstrijd een leermoment, zie het dus niet als een verlies maar als een goede ervaring die je in de toekomst kan gebruiken.