Padellers Oranje verleggen grenzen tijdens European Games

De beide bondscoaches Diego Mieres en Milou Ettekoven kijken enorm uit naar de komende European Games in het Poolse Krakau. Een meer dan bijzonder event, omdat padel debuteert op zo’n groot toernooi en er voor het eerst mixedteams op de padelbaan komen. En dan maakt Milou ook nog eens haar officiële debuut als nationale damescoach.

Vandaag (maandag 19 juni, red.) stapt Oranje in het vliegtuig. “Het is geweldig dat behalve Argentinië en Brazilië alle andere sterke landen aanwezig zijn. Dat betekent dat we mentaal, fysiek en tactisch er helemaal klaar voor moeten zijn. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit. Zo’n toernooi als dit is heel goed om nog meer ervaring op te doen, wat ons kan helpen in de aanloop naar het EK in oktober”, laat Diego weten.

Draai gevonden

Ook Milou verheugt zich op haar eerste toernooi als bondcoach. Tot voor kort maakte ze als speelster nog onderdeel uit van Oranje. “Alleen had ik vanwege mijn baan eigenlijk onvoldoende tijd om écht heel veel te trainen en toernooien te spelen. Ik was al assistent-bondcoach bij de jeugd. En toen deze functie vrijkwam, heb ik gesolliciteerd. Sinds april ben ik officieel in functie. Het was even aftasten en wennen, maar tijdens een FIP-toernooi in Zweden groeide ik in mijn coachrol en nu heb ik mijn draai helemaal gevonden.”

Oranje begint bij de vrouwen met Steffie Weterings en Marcella Koek en met Maaike Betz en Janine Hemmes aan het toernooi. Steffie en Janine maken ook deel uit van de mixteams. Maandag en dinsdag wordt er getraind, dinsdagavond is de loting, waarna woensdag de European Games beginnen, een dag later begint het mixtoernooi. De finales zijn in het weekend. Maandag keert het team terug.

Olympische sport

Het is voor de allereerste keer dat padel onderdeel is van een groot internationaal multi-sportevenement. Het ultieme doel? Dat padel een olympische sport wordt. Of 2028 haalbaar is, is nog maar de vraag, maar in 2032 in Australië moet mogelijk zijn, klinkt het in padelland.

Bij de vrouwen zijn in Krakau in totaal 19 landen actief. Naast de sterke landen Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal en Zweden, zijn ook Finland, Hongarije, Noorwegen en Litouwen van de partij. “Natuurlijk gaan we voor het hoogst haalbare. Het zou mooi zijn als we de kwartfinales halen. Maar ik zie de European Games ook als een proces voor de langere termijn”, legt Milou uit.

In het mannentoernooi kan Oranje de borst nat maken. Er doen maar liefst 23 landen mee, waaronder dus de allersterkste teams. Bram Meijer en Sten Richters vormen een team, net als jongeling Menno Nolten en Robin Sietsma. Bram en Sten gaan ook nog mixen.

Nieuwsgierig

“We hebben tijdens de FIP toernooien en in de World Cup kwalificatiewedstrijden al mooie resultaten geboekt en een goed niveau laten zien. De European Games zijn heel geschikt om nog meer ervaring op te doen, dat ons van pas kan komen in de toekomst. En als het gaat om de mixteams, ben ik gewoon heel nieuwsgierig. Ik heb er alle vertrouwen in, want we zijn goed voorbereid”, besluit Diego.

Bron: NLPadel