Schijnzelfstandigheid in je school

Veel eigenaren van tennis- en padelscholen maken zich zorgen over de komende handhaving op schijnzelfstandigheid. Het begrijpen van complexe wetgeving en wat dit betekent voor je school is echter geen eenvoudige opgave. Daarom ben ik specifiek over dit thema in gesprek gegaan met een expert, met een focus op racketsportlessen. In deze blog zet ik uiteen wat je als tennis- of padelschoolhouder kunt doen om problemen te voorkomen en geef ik je 8 praktische tips.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Consequentie van die wet is dat ook mensen die zich zzp’er noemen door de Belastingdienst als werknemer kunnen worden aangemerkt. De naheffingen en boetes die dat oplevert, kunnen flink in de papieren lopen. Tegelijkertijd brengt het aannemen van trainers in loondienst ook aanzienlijke kosten met zich mee. Hoe vind je een werkbare balans?

Voordat je je school drastisch omgooit, zijn er twee zaken belangrijk om te onthouden:

  • In 2025 zullen geen vergrijpboetes worden opgelegd als je kunt aantonen dat je actief stappen onderneemt tegen schijnzelfstandigheid. Alleen bij kwade trouw of als er helemaal geen actie wordt ondernomen, riskeer je een boete.
  • De verwachting is dat de Belastingdienst zich in eerste instantie richt op probleemsectoren zoals landbouw, onderwijs, maaltijdbezorging en kinderopvang. Racketsportlessen vallen hier waarschijnlijk minder snel onder.

Lees verder door te klikken op de link hieronder

Bron: Racketclass.com